Космически кораб може да опитате морски Europa чрез вземане на проби от атмосферата

А космически кораб, плаващ покрай Europa може да бъде в състояние да вземе проба колосалните си воднисти пера – дори ако те спря да изригва седмици по-рано. Нов анализ показва, че струи, изтичащи от ледената луна на Юпитер могат да се произвеждат по-сложни, постоянно изместване химически модели в своята атмосфера, която бихме могли да използват, за да разбера какво е, и дори по-долу, на повърхността.

Europa се смята, че да бъде домакин на дълбоко, солен океан под леден черупка, и този океан може да бъде един от най-добрите места, за да търсят живот в Слънчевата система. През 2012 г. космическия телескоп Хъбъл забелязан доказателства, че пера на водни пари са вентилирани от това подпочвено море в космоса.

Това беше добра новина за предложените мисии за проучване на Луната и да тестват своите океани за признаци на живот. И двете НАСА и Европейската космическа агенция има мисии в делата, насочени за старта в началото на 2020-те, които ще летят покрай Europa.

„Тези, които са безплатни мостри: ние можем просто да летят от и можем да вземем някои от тези материали“, казва Синтия Филипс в Propulsion Laboratory на НАСА Jet в Калифорния. „Това е нашият най-добър начин на разбиране на това, което се случва – не само на повърхността на Европа, но, в случай на струята за вземане на проби, земните недра -. От орбита“

Един потенциален проблем с този план е, че перата се появяват непостоянни: Хъбъл не видя още един знак за тях, докато през 2016 г. Но сега Бен Teolis и неговите колеги от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас, са предложили начин да се вземе проба от пера, дори ако те не са активни, когато космически кораб стига до там.